Belgen sparen minder dan ze willen door corona
Belgen kunnen sparen voor de toekomst. Ze zijn alleen ontevreden over het bedrag. Dat blijkt uit een Europees onderzoek naar het financiële geluk en de financiële kennis van elk land.
Schuldhulpverlener Intrum onderzocht in 2019 voor de eerste keer hoe tevreden elk land is over zijn bankrekening en hoe de bevolking de toekomst ziet. In 2020 onderzocht het dat opnieuw en België ging erop vooruit: we stegen van de elfde naar de negende plaats in de algemene rangschikking.
Verder eindigden we zesde op ‘Rekeningen betalen’, vierde op ‘Sparen voor de toekomst’ en twintigste op financiële geletterdheid.
Duitsland, Oostenrijk en Estland scoorden het hoogst in de algemene ranglijst; Spanje, Italië en Griekenland deden het het slechtst van de 24 onderzochte landen.
Belgen kunnen wel de rekeningen betalen
70% van de ondervraagden kon de rekeningen nog betalen. De andere 30% miste het laatste jaar weleens een betaling. Daarmee zaten we net boven het Europees gemiddelde (29%).
De meeste Belgen negeerden een rekening omdat ze het geld gewoon niet hadden (42%). 36% vergat te betalen en 17% had technische problemen. 11% had geen geld door vertraging bij de overheid.
7% wilde niet betalen en 3% had een andere reden.
Sparen voor de toekomst
81% van de ondervraagde Belgen zei dat ze konden sparen voor de toekomst. In 2019 was dat nog 77%. De helft van de ondervraagden voegde daar wel aan toe dat ze meer opzij wilden zetten of dat ze ontevreden waren met wat ze nu spaarden. In 2019 was dat 46%.
We sparen dus tegelijk meer en minder.
75% van de ondervraagden zei dat ze voor onverwachte uitgaven spaarden. Anderen spaarden voor hun pensioen (41%) of een reis (40%) of voor het geval ze hun baan of andere inkomsten zouden verliezen (37%).
Tot slot spaarde 32% voor hun (klein)kinderen.
Financiële geletterdheid
Onze geldkennis verslechtert: België daalde drie plaatsen naar nummer twintig. Een van de vraagstukken in het onderzoek was: als je 200 euro op je spaarrekening hebt en je krijgt 2% rente per jaar, hoeveel euro heb je dan na vijf jaar?
30% van alle Europese consumenten antwoordde fout.
In België vond 18% van de ondervraagden dat ze te weinig financiële kennis hebben om dagelijkse geldzaken te regelen en minder dan een derde van de Belgen verbetert die kennis actief. Toch vindt bijna de helft (43%) zijn financiële toekomst belangrijk(er) sinds de coronacrisis.
(Door Jeroen Geuens, 23 maart 2021. Bron: European Consumer Payment Report 2020.)