Waarom sparen mensen, ondanks nul rente?
Tegen alle dalende rentevergoedingen in sparen mensen steeds meer. Die trend zie je al een tijd en de coronacrisis heeft het nog versneld. Het spaarrecord is opnieuw gebroken, terwijl de spaarrente bijna nul is — of zelfs negatief voor mensen met flinke vermogens. Hoe kan dat?
Een spaarrekening levert niks op en door de inflatie wordt je geld minder waard. Je hoort dikwijls dat je in dat geval beter aflost op je hypotheek, of dat je beter kunt beginnen beleggen.
Toch zijn er goede redenen om te sparen. Hier zijn er zes.
1. Zelf voor spaarrente zorgen
In plaats van op de bank te wachten kun je het zelf doen. De remedie tegen een nultarief is meer sparen in plaats van je geld van je rekening te halen. Anders mis je je spaardoelen.
2. Inflatie compenseren
Als de inflatie of geldontwaarding op een jaar 1,5% is en er staat 10.000 op je rekening, dan is het slim om in dat jaar minstens 150 op je spaarrekening te storten. Zo blijft de waarde van het saldo hetzelfde en je kunt ervan blijven kopen wat je wil.
3. Sparen gaat om meer dan rente
Het is een misverstand dat mensen vooral zouden sparen om geld te verdienen. Sparen is uitgesteld kopen: ooit geef je die opzijgezette euro’s uit.
Als je slim bent denk je ook al na over waar je je geld aan wil geven: een voertuig, een vakantie of wereldreis, een studie, je eigen bedrijf of een rashond.
Vooral leuke dingen en het is ook leuk om daar voor te sparen.
4. Je hebt een buffer nodig
De tv blijft uit, de dakgoot lekt, de belastingdienst komt met een verrassing of je verliest je werk.
Zeker door de coronacrisis beseffen mensen dat ze een noodpot nodig hebben tijdens onzekere periodes. Je kunt wachten op hulp van de overheid of je kunt het zelf doen. Het geeft meer rust en voldoening als je jezelf goed gewapend hebt.
Hoe groot die buffer best is hangt af van je gezinssituatie. Een alleenstaande heeft minder nodig dan een gezin met een hoop kinderen. Voor een gemiddeld vierpersoonsgezin kan 5.000 euro al genoeg zijn om tegenvallers op te vangen.
Je buffer hangt ook af van je inkomen en je levensstandaard. Een goede regel is daarom: verzamel drie tot zes maanden loon en zet het op een aparte spaarrekening of in een aparte pot.
5. Onzekerheid over je pensioen
Een belangrijker wordende reden. Voorkom dat een tegenvallend pensioen je levensstandaard naar beneden haalt door nu al te sparen voor je oude dag. Je kunt een speciale pensioenspaarrekening openen en met belastingvoordeel sparen of je kunt zelf sparen op een gewone spaarrekening.
Het voordeel van banksparen is dat het geld op je rekening blijft. Je gebruikt het alleen maar om je spaardoel te halen, Het is geen uitgeefgeld. Je hebt ook kans op een betere rente.
6. Wie belegt moet ook sparen
Als je beslist te gaan beleggen is het belangrijk dat je begrijpt dat je dat met een deel van je geld doet, nooit met je hele vermogen. Een belegger houdt doorgaans een belangrijk deel van zijn geld op een gewone spaarrekening om risico’s te spreiden.
Hoeveel dat moet zijn hangt ook weer af van wie je bent en hoeveel vermogen je hebt. Je kunt bijvoorbeeld een reserve van maximaal 10.000 euro aanhouden op een aparte spaarrekening.
(Door Jeroen Geuens, 10 november 2020.)