Wat is een getrouwheidspremie en wanneer krijg je ze?
Spaarrentes zijn verder gedaald en op altijd maar meer rekeningen krijg je de minimale dienstverlening. Toch kunnen spaarders soms nog rekenen op een vrij hoge getrouwheidspremie.
Hoe werkt een spaarrekening?
Als je je geld op een spaarrekening zet beschermt het garantiefonds dat tot 100.000 euro. De lijst met banken die aan het fonds deelnemen vind je op de website van het depositogarantiefonds.
Een spaarrekening kan verschillende vormen en namen hebben. Hou er rekening mee dat de basis van elke rekening dezelfde is: in ruil voor je geld krijg je intrest van de bank. Die rente bestaat uit twee delen.
Basisrente
De bank berekent elke dag basisrente. Als je regelmatig betaalt of geld afhaalt varieert je saldo en dan is het slimmer een rekening te zoeken met een hoge basisrente. Dat soort rekening is aantrekkelijk als je flexibiliteit zoekt.
De bank kan de basisrente eender wanneer aanpassen en ze moet dat aankondigen. Het wettelijk minimumpercentage is 0,01% en daarom hoor je vaak dat spaarrekeningen praktisch niets opbrengen.
Getrouwheidspremie
Je krijgt elk jaar een soort beloning als je je geld minstens twaalf maanden aan een stuk op je rekening laat staan. De getrouwheidspremie is een percentage, net als de basisrente, en je krijgt het boven op het basistarief. Dat betekent dat het tarief vast en gegarandeerd is vanaf het moment dat je geld stort en het laat staan.
Als je op 1 januari 5.000 euro stort en je laat dat bedrag tot en met 31 december staan berekent de bank getrouwheidspremie op die 5.000 euro. Als je in de loop van het jaar toch geld afhaalt verlies je je premie op het opgenomen bedrag. Het is noodzakelijk dat het geld minstens een vol jaar op je spaarrekening staat.
Daarom krijg je je getrouwheidspremie op de eerste dag van elk kwartaal: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Je krijgt iedere keer getrouwheidspremie van het vorige jaar. Als je je rekening dit jaar tussen 1 januari en 31 maart opent krijg je volgend jaar getrouwheidspremie op 1 april.
Voorwaarden
Iedere bank kiest het percentage van zijn getrouwheidspremie zelf, net zoals bij de basisrente, al is het wettelijk minimum 0,10%. Bij veel banken krijg je dit minimum. Andere instellingen bieden betere voorwaarden.
Controleer daarom of de voorwaarden van je spaarrekening nog kloppen. Je kunt daarvoor de simulator gebruiken op de website van je bank om besparingen te simuleren of om te berekenen hoeveel en hoelang je moet sparen om een doel te bereiken. Hou ook rekening met eventuele kosten zoals roerende voorheffing.
Sommige rekeningen hebben specifieke voorwaarden zoals een minimum- of een maximumbedrag of een bepaalde looptijd. Je vindt alle voorwaarden in de essentiële spaarderinformatie. Dat document krijg je wanneer je een rekening opent.
Goed vergelijken
Een goede spaarrekening kiezen kan moeilijk zijn omdat de rentetarieven sterk kunnen verschillen tussen banken en internetrekeningen.
Er zijn ook niet-gereglementeerde spaarrekeningen waarvoor de bank geen basisrente of getrouwheidspremie hoeft te betalen. Denk er tijdens het vergelijken aan dat de getoonde rente bruto is en dat er nog roerende voorheffing af gaat.
(Door Jeroen Geuens, 8 maart 2022.)