Online sparen: de voordelen en nadelen

De vele voordelen van online sparen

Sparen is meer dan een appel voor de dorst: mensen sparen voor hun eigen toekomst of voor die van hun kinderen, of voor verbouwingen of een nieuwe auto. Sparen voorkomt lenen tegen en hoge rente en het heeft nog voordelen:

 

  • Je kunt je rekening openen en beheren via je computer, je smartphone of je tablet.
  • Een spaarrekening is bovendien in een paar minuten en klikken geopend.
  • Online sparen kost niets, al je verrichtingen zijn gratis.
  • Je profiteert van een rente die doorgaans flink boven die van je bank ligt.
  • Het is makkelijker om geld te spreiden en om zo optimaal van het depositogarantiestelsel of de ‘staatsbescherming’ te profiteren.

De nadelen of beperkingen van spaarrekeningen

  • De rente op spaarrekeningen is relatief laag, doorgaans lager dan de inflatie. Op lange termijn wordt je geld dus minder waard; om vermogen op te bouwen is het meestal beter om (een deel van) je geld te beleggen in plaats van alles op een spaarrekening te houden.
  • Je betaalt roerende voorheffing of belasting. Boven een bepaald plafond (afhankelijk van het inkomstenjaar) kun je die voorheffing niet fiscaal inbrengen.
  • Leen je geld, dan is het doorgaans slimmer eerst die lening af te betalen. Je leent dikwijls tegen een veel hogere rente dan dat je spaart.
  • De afgelopen jaren zijn verschillende internationale banken gefaald. Onthoud dus dat sparen nooit zonder risico is. Je bent wel tot 100.000 euro per persoon beschermd. Het deel van je spaargeld boven dat bedrag kun je in geval van kwijtraken, het kan in waarde dalen of je kunt deelnemen aan een bail-in en je geld omzetten in aandelen van de bank.

Sparen in België

Belgen sparen veel. Sinds de kredietcrisis van 2008 is er heel wat meer spaargeld. Aan de ene kant is het logisch dat Belgen extra reserve willen opbouwen. Aan de andere kant is de rente laag, zeker als je ze vergelijkt met de inflatie.

Netto hou je na inflatie meestal weinig of niets over van je spaargeld. Beleggen kan meer opbrengen, al zijn veel Belgen daar bang van.

Nochtans ziet het gemiddelde vermogen van de Belgen er goed uit: het totale vermogen van gezinnen ligt boven de 731 miljard en een Belg heeft gemiddeld 66.500 euro vermogen.

De Belg heeft daarmee de dikste bankrekening van Europa, volgens Eurostat (2011), de waarde van onroerend goed niet meegeteld.

Tegenover de waarde van onroerende goed van ongeveer 1.000 miljard euro staat een schuld van ‘maar’ 161 miljard.

Een mogelijke verklaring voor die sterke vermogenspositie is het gunstige belastingklimaat. Dat trekt rijkere burgers uit andere landen aan.

Omdat Belgen geen belasting op vermogen of successie betalen houden ze gemiddeld meer over dan andere EU-burgers.

Andere landen betalen veel vermogensbelasingen: Nederlanders betalen bijvoorbeeld 1,2% over het vermogen en in Frankrijk wordt rendement bij vermogen opgeteld.

Dat zou kunnen verklaren waarom discussies over vermogensbelasting regelmatig oplaaien in België.

Achtergrond

Deze website ontstond omdat een handig overzicht van verschillende spaarrekeningen en rentes miste in België. Ook al vind je op het internet een hoop lijstjes, het is moeilijk om er achter te komen wat het verschil is tussen Belgische spaarrekeningen.

De snelle groei van deze website vervult een duidelijke behoefte. Ook laten bezoekers vragen achter, waardoor wij onze website kunnen verbeteren en uitbreiden.