Hieronder vind je antwoorden op de volgende vragen:
Een online spaarrekening aanvragen duurt maar een paar minuten. Is je aanvraag binnen bij de bank, dan kun je digitaal of met de post een kopie van je identiteitskaart sturen. Daarna kun je beginnen sparen.
Niets, een rekening openen en sluiten is doorgaans gratis, net als het beheer of de verrichtingen (tenzij anders aangegeven).
Die kunnen helaas elke dag veranderen. Rentes zijn sterk afhankelijk van de rentes die banken zelf betalen op de kapitaalmarkt. Spaarrentes veranderen daarom zo goed als altijd tegelijk. Rentes van internetspaarrekeningen liggen echter hoger dan die van traditionele spaarrekeningen. Bovendien kun je je geld via het internet makkelijk verplaatsen van de ene bank of spaarrekening naar de andere.
Die krijg je na 12 maanden, over het bedrag dat onafgebroken op je rekening stond. Open je halverwege het jaar een rekening, dan krijg je halverwege het volgende jaar de getrouwheidspremie.
Ja. Begin je in januari te sparen, dan krijg je eind december je getrouwheid al. Je wordt dan voor 12 maanden vergoed, ook al spaarde je er maar 11.
De vermelde spaarrentes zijn bruto, voor aftrek van roerende voorheffing of belasting. Gaat je rente over de drempel, dan gaat er roerende voorheffing af. Je bank houdt die in aan de bron.
De kans is enorm klein omdat je een vaste tegenrekening gebruikt. Geld van een online spaarrekening kan alleen naar die ene tegenrekening.
Ja, het Belgische waarborgfonds dekt elke spaarrekening tot 100.000 euro gedekt per persoon. Is het een Nederlandse bank, dan dekt de Nederlandse overheid het geld op een vergelijkbare manier. Dat geldt voor ieder Europees land: het is immers een Europese dekking.
Elke bank die staat ingeschreven bij de Nationale Bank van België valt onder hetzelfde toezicht. Voor iedere bank gelden dezelfde regels en garanties, er is geen verschil.
Sommige banken hebben een hogere kredietwaardigheid dan andere. Voor iedere bank gelden echter dezelfde regels voor het waarborgfonds. Boven de 100.000 euro is geen enkele bank veilig. Je zet je geld dan best bij verschillende banken om het zo veilig mogelijk te houden.